Svijet
0

Oslobođena Njemica oteta u Iraku

FENA
Njemica koja je oteta u Iraku u ovoj godini oslobođena je, ali se njen sin i dalje drži kao talac, izjavio je u srijedu njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Hannelore Krause (61) i njen odrasli sin Sinan nestali su u Iraku 6. februara. Steinmeier je izjavio novinarima da je majka oslobođena u utorak i da je sada u nadležnosti njemačke ambasade u Bagdadu. Izjavio je da ne može pružiti detalje kako je oslobođena, javio je AP.

Steinmeier je dodao da je njen sin ostao u zatočeništvu i obećao je da će Njemačka učiniti sve što je u njenoj moći da osigura njegovo oslobađanje.

Snimci Krause i njenog sina pojavili su se na internetu nakon njihove otmice.

U aprilu je "Strijela pravednika", pobunjenička grupa, objavila snimak majke i sina kako plaču i mole za pomoć. Grupa je tada dala Njemačkoj deset dana da povuče vojnike iz Afganistana ili će ubiti taoce.

Taj rok je istekao bez povlačenja vojnika.

Njemački zvaničnici nisu saopćili šta su majka i sin radili u Iraku.

Na snimku objavljenom u aprilu Krause je, međutim, izjavila da je radila za austrijsku ambasadu u Bagdadu a glas na snimku militanata tvrdio je da je njen sin radio za iračko ministarstvo vanjskih poslova.

Nemačka, koja se protivi ratu u Iraku, ima oko 3.000 vojnika koji služe u NATO-ovim Međunarodnim sigurnosnim snagama za pomoć u Afganistanu, i uglavnom su raspoređeni na relativno mirnom sjeveru zemlje.

Prošle su godine dvojica njemačkih inžinjera oslobođena u Iraku nakon 99 dana u zatočeništvu u toj zemlji. Još jedan Nijemac je oslobođen nakon tri sedmice zatočeništva u decembru 2005.