Svijet
0

OSCE osudio hapšenja ruskih novinara na demonstracijama

FENA
Dunja Mijatović
Dunja Mijatović
Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) osudila je u četvrtak "sistematska zatvaranja" novinara koji su pratili demonstracije u Moskvi između 6. i 9. maja, kao i nedavne napade na internetske stranice ruskih medija.

"Uloga policije nije da zatvara i muči novinare, nego da im pomogne da izvrše svoje profesionalne zadatke", podsjetila je Dunja Mijatović, predstavnica za slobodu štampe u OSCE-u.

"Treba provesti istragu o tome šta se događalo posljednjih dana i kazniti snage sigurnosti koje su povrijedile pravo novinara da pribave i objave informacije", dodale je.

Nekoliko medija i blogova je saopćilo da je policija pristupila hapšenju više desetaka novinara koji su pokrivali javna okupljanja protiv Putinovog predsjedanja između 6. i 9. maja. OSCE precizira da je policija ranila četiri uhapšena novinara.

"Vlasti moraju isto tako da istraže informatičke napade na internetske stranice medija u toku demonstracija. Ovi napadi sprečavaju profesionalnu aktivnost novinara i treba ih smatrati kriminalnim radnjama", apelirala je Dunja Mijatović, javio je AFP.