Svijet
0

Osam godina zatvora zbog uništavanja originalnog Shakespeareovog teksta

FENA
Raymonda Scott (Foto: AP)
Raymonda Scott (Foto: AP)
Čovjek koji je ukrao i namjerno uništio originalni rukopis engleskog dramaturga Williama Shakespearea osuđen je u ponedjeljak na osam godina zatvora pred jednim britanskim sudom.

Britanski sud u Newcastleu proglasio je 53-godišnjeg Raymonda Scotta početkom jula krivim za skrivanje jednog ukradenog predmeta i iznošenje ukradenog predmeta izvan britanskog teritorija. Sud je ipak utvrdio da on nije kriv za krađu Shakespearovog djela na univerzitetu u Durhamu 1988.

Prema riječima tužitelja Roberta Smitha, on je poderao omot i neke stranice rukopisa iz 1623. godine tvrdeći da ga je našao na Kubi.

Vrijednost knjige, čak i oštećene, procijenjena je na 1,2 miliona eura.

Izričući u presudu u ponedjeljak, sudac Richard Lowden je akciju Raymonda Scotta nazvao "kulturnim vandalizmom" nad engleskim "blagom".

Nezaposleni knjižar je uhapšen u junu 2008. godine u Washingtonu, u trenutku kada je biblioteci Folger Shakespeare Library prezentirao oštećeni rukopis tražeći da se provjeri njegova autentičnost.

Zaposlenici u biblioteci su posumnjali da je rukopis ukraden i obavijestili su vlasti.

Smith je na suđenju tvrdio da je Scott, koji je negirao činjenice, ukrao rukopis 1998. godine na univerzitetu u Durhamu. Stručnjaci su ga prepoznali po dimenzijama i jednoj rukom zabilješci.

On je naveo da se pedesetogodišnjak vozi u žutom Ferrariju i predstavlja kao međunarodni playboy dok ustvari ima velike dugove.