Svijet
0

Organska poljoprivreda nije manje produktivna

FENA
Primjenom organske poljoprivrede u zemljama u razvoju moglo bi se proizvesti do tri puta više hrane nego na konvencionalan način, a u razvijenim zemljama ovakva poljoprivreda mogla bi po produktivnosti da drži korak sa standardnim proizvodnim metodama, zaključili su američki istraživači sa Škole za prirodne resurse i ekologiju pri Mičigenskom univerzitetu.

Njihovi zaključci, objavljeni u američkom časopisu "Obnovljiva poljoprivreda i prehrambeni sistemi" (Renewable Agriculture and Food Systems), u suprotnosti su sa često izricanim stavovima da organska proizvodnja (koja isključuje primjenu sintetičkih đubriva i pesticida) nije ni blizu tako efikasna kao konvencionalna, izvještava Reuters.

Vođa istraživanja Ivet Perfekto i njen tim proučili su rezultate 293 studije o prinosima ostvarenim organskom proizvodnjom i na osnovu toga izradili modele produkcije kojima dokazuju da bi organska poljoprivreda mogla da osigura svu potrebnu hranu za sadašnje, pa i veće stanovništvo naše planete, bez povećanja obima poljoprivrednog zemljišta.

"Bili smo zapanjeni obimom proizvodnje koju može da ostvari organski farmer", istakla je Perfekto.

Ona je upozorila da korporativni interesi u poljoprivredi i način na koji se obavljaju istraživanja na ovom sektoru (uz veliiki upliv hemijskih kompanija) imaju važnu ulogu u ubjeđivanju javnosti da bez đubriva, pesticida, insekticida i drugih hemikalija nema proizvodnje hrane.