Vjeruje u pobjedu nacije
68

Orban: Ideologija otvorenog društva neće zavladati, bacit ćemo je na smetljište historije

SRNA
Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da postoji dobra šansa da snage sa kršćanskom osnovom postanu dominantne u Evropskoj uniji rekavši da ideologija slobodnog društva neće zavladati centralnom Evropom.

"Prošlo je mnogo vremena od kada sam vidio tako dobru šansu da snage sa nacionalno konzervativnom, suverenističkom i kršćanskom osnovom postanu dominantne u EU", rekao je Orban na ceremoniji dodjele nagrade u Briselu.

On je dodao da će u debati s liberalima pobijediti nacije, a ne "Soroševa imperija ili briselske birokrate", prenijela je agencija MTI.

"Ideologija otvorenog društva neće zavladati u centralnoj Evropi. Bacit ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na đubrište historije, kao što smo protjerali komuniste", insistirao je Orban.

Na svečanosti je poljskom poslaniku u Evropskom parlamentu Ričardu Antoniju Legutku dodijeljena nagrada "Hunjadi Janoš" Fondacije za građansku Mađarsku.

Osvrćući se na poljskog dobitnika nagrade, Orban je rekao da je Legutko "proučavao operacije EU i otkrio ključne znake težnje ka političkom autoritarizmu".

"Utvrdio je da progresivni liberali imaju suprotstavljeni stav prema bilo kome drugom sa drugačijim načinom razmišljanja. Postali su poput komunista i predstavljaju stvarnu opasnost za slobodu", rekao je mađarski premijer.