Svijet
0

Opozicija u Egiptu protestvuje zbog izborne prevare

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više stotina pristalica glavne opozicijske stranke u Egiptu - Muslimansko bratstvo - protestvovalo je ispred biračkih mjesta u Kairu i Aleksandriji zbog, kako navode, raširene prevare na parlamentarnim izborima, održanim u nedjelju, koje je obilježilo sporadično nasilje.

Nakon zatvaranja birališta, oko 800 demonstranata okupilo se ispred jedne policijske stanice u Aleksandriji, gdje je bilo prisutno i nekoliko stotina pripadnika policije za razbijanje demonstracija, kao i veliki broj civila koji su nosili dugačke štapove.

Između demonstranata i policajaca izbilo je nekoliko kraćih sukoba, javio je Associated Press.

U Kairu su jake snage sigurnosti spriječile nekoliko stotina pristalica opozicije da dođu do jednog mjesta gdje su prebrojavani glasovi, a demonstranti su bacali boce na policajce.

Svjedoci kažu da su u pojedinim mjestima kandidati vlade davali novac i hranu glasačima u blizini birališta.

Policija je upotrijebila suzavac u južnom kvartu Kaira, dok su u južnom gradu Kena demonstranti bacali "molotovljeve koktele" na policajce koji su ih spriječili da glasaju.

Na parlamentarnim izborima 2005. godine Muslimansko bratstvo je osvojilo čak petinu glasova, što je njihov najbolji dotadašnji rezultat, ali je vladajuća Nacionalna demokratska stranka predsjednika Hosnija Mubaraka upozorila da na ovim izborima njen jedini pravi protivnik neće zadržati ni približno toliko mjesta u novom parlamentu.

Novi parlament imat će 518 članova, nakon što su dosadašnjem poslaničkom sastavu dodana još 64 mjesta rezervirana samo za žene.

Očekuje se da će rezultati parlamentarnih izbora biti dobar pokazatelj kako će vlada provesti ključne predsjedničke izbore naredne godine, a za sada nije saopćeno hoće li se na njima kandidirati predsjednik Mubarak, koji je na ovoj funkciji od 1981. godine.