Svijet
0

Oluja u Turskoj odnijela prve žrtve

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Snažna oluja pogodila je gradove širom Turske, a među njima Ankaru i Istanbul. Na desetke osoba je ozlijeđeno, a pričinjena je i velika materijalna šteta.

Uslijed jakog vjetra i oluje u turskom gradu Gojnuku na jugu zemlje krov kuće se digao u zrak. Jedna osoba je u srijedu smrtno stradala, a jedna teže ozlijeđena.

Vlasnik kuće i njegov komšija su pokušavali popraviti krov u momentu kada je krov poletio i sa sobom ponio obojicu. Od zadobivenih povreda, vlasnik kuće je umro odmah, a njegov ozlijeđeni komšija smješten u bolnicu u Gojnuku.

Zvaničnici bolnice su saopćili da je zdravstveno stanje ozlijeđenog teško, ali da nije u životnoj opasnosti.

Uslijed snažnog vjetra koji je zadesio Kirikale, od udara crijepa koji je pao s krova, Nazifa Gumuš (51) smrtno je stradala.

Veliki broj kuća ostao je bez krovova, a zbog jačine oluje prepolovljeno je nekoliko džamijskih munara. Oluja je uzrokovala i šumske požare, kao i obustavu cestovnog i zračnog saobraćaja.

Prema saznanjima dopisnika Agencije Anadolija, u Arpalik Ćukuru, selu blizu mjesta Ahili, dok je čistila travu u svojoj bašti, nesretnu ženu je pogodio crijep u glavu, te je teško ranio. Rodbina ju je hitno odvela u Juksek Ihtisas bolnicu, gdje je unatoč intervenciji podlegla uslijed prekomjernog krvarenja u mozgu.