Svijet
0

Olli Rehn: Sporazum o stabilizaciji Srbija - EU nadohvat ruke, čeka se izvještaj Carle del Ponte

FENA
Evropski komesar Olli Rehn izjavio je danas u Strasbourgu da je "srpskoj vladi jasno stavio do znanja da je nadohvat ruke potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju" Evropske unije i Srbije.

Evropska unija je "u presudnom trenutku svojih odnosa sa Srbijom" zato što predstoji sklapanje sporazuma o pridruživanju i približava se "rok" 10. decembra kada Kontakt grupa treba da izvijesti UN o pregovorima o Kosovu, izjavio je Rehn pred poslanicima Evropskog parlamenta koji raspravljaju o izvještaju o Srbiji i prijedlogu Vijeću ministara EU o unapređenju odnosa s Beogradom.

Evropski komesar je rekao da ponovo želi da naglasi da "Srbija ima ogromne ekonomske i intelektualne potencijale, koji samo čekaju da budu ovaploćeni u stremljenju te zemlje ka evropskoj budućnosti".

"Evropska komisija je potpuno predana ostvarenju evropske perspektive Srbije. Ja sam uvjeren da ta zemlja može ostvariti krupan, prilično brz napredak na svom evropskom putu čim ispuni za to ključne uslove", istakao je Rehn.

On je naveo da je tehnički dio pregovora o tom sporazumu okončan i da se čeka na izvještaj haške tužiteljice Carle del Ponte poslije njene sutrašnje posjete Beogradu, da bi se to "strogo imalo na umu" u EU u procjeni u kojoj mjeri srpske vlasti sarađuju s Haškim sudom. To je uvjet za parafiranje sporazuma i "sad je to pitanje političke volje. Mi smo spremni čim Srbija bude spremna da ispuni uvjete a lopta je sad u dvorištu Srbije", javio je dopisnik Glasa Amerike.

A potpisivanje sporazuma EU - Srbija će, dodao je Rehn, zavisiti od dostizanja pune saradnje s tribunalom u Haagu, što znači da "Srbija mora učiniti sve u svojoj moći da pronađe bjegunce i Haškom sudu pruži sve nužne informacije koje vode njihovom hapšenju i prebacivanju u Haag".