Susret u Granadi
30

Oktobarski sastanak koji može postati historijski: Pašinjan i Alijev oči u oči na neutralnom terenu

V. K.
Ilham Alijev i Nikol Pašinjan (Foto: EPA-EFE)
Ilham Alijev i Nikol Pašinjan (Foto: EPA-EFE)
Premijer Armenije Nikol Pašinjan i prvi čovjek Azerbejdžana Ilham Alijev sastat će se 5. oktobra u Španiji na važnom susretu gdje će jedina tema razgovora biti situacija u Nagorno-Karabahu.

Prema saopćenju Vijeća sigurnosti Armenije, sastanak bi se trebao održati u Granadi, a prethodit će mu konsultacije u Briselu.

"Prije sastanka, 26. septembra u Briselu će biti održane konsultacije između predstavnika dvije zemlje. Sa armenske strane će učestvovati sekretar Vijeća sigurnosti Armen Grigorjan, a sa azerbejdžanske strane pomoćnik predsjednika Hikmet Hajijev", navodi Kommersant.

Također, u Briselu će se osim bilateralnog susreta odvijati niz sastanaka u kojima će sudjelovati savjetnici njemačkog kancelara Olafa Scholza, kao i osobe od povjerenja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona te predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Od početka operacije vojske Azerbejdžana na području Nagorno-Karabaha, Alijev i Pašinjan nisu održali niti jedan susret, a sastanak u Granadi ocjenjuje se kao historijski s obzirom na tenzije kakve vladaju na Kavkazu u posljednjih nekoliko sedmica.

Nakon što je Azerbejdžan proglasio vojnu operaciju uspješnom, vlasti su saopćile kako su pokrenule demilitarizaciju Nagorno-Karabaha, u čemu bi im trebao pomoći i ruski mirovni kontingent koji se nalazi na tom području od 2020. godine.

Ipak, armenski predstavnici strahuju kako bi Azerbejdžan mogao protjerati etničke Armence sa ovog prostora što bi prouzrokovalo niz novih komplikacija u ionako složenim odnosima ovih zemalja.