Bijela kuća
0

Odnosi SAD-a i Kine su kooperativni, ali i konkurentni

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Odnosi Sjedinjenih Država i Kine su kooperativni, ali i konkurentni, i predstoje im teški izazovi, saopćila je Bijela kuća uoči sastanka predsjednika dvije države, Baracka Obame i Hua Jintaoa, u Washingtonu.

"Imamo kooperativan, ali i konkurentan odnos s Kinom i, kao i u mnogim bilateralnim odnosima, u tome vidimo prednosti i shvatamo teške izazove koji nam predstoje", rekao je portparol Bijele kuće Robert Gibbs.

Gibbs je takođe istakao da će američki predsjednik na sastancima ove sedmice sa svojim kineskim kolegom pokrenuti i pitanja koja se tiču ljudskih prava, javio je Reuters.

Očekuje se da će među glavnim temama razgovora dvojice zvaničnika biti dramatičan porast napetosti između dvije Koreje i kinesko nastojanje da dođe do nastavka razgovora šest zainteresovanih strana.

Takođe se očekuje da će predsjednik Hu, tokom četvorodnevne posete Sjedinjenim Državama, s Obamom usvojiti nacrte novih temelja za buduće odnose Kine i SAD-a.

Kineski predsjednik će prisustvovati državnom banketu u Bijeloj kući, a sastat će se i s američkim kongresmenima i posjetiti Čikago.