Svijet
0

Odgođeno suđenje Jovici Stanišiću

FENA
Suđenje Jovici Stanišiću, bivšem šefu srbijanske obavještajne službe, po optužnici za ratne i zločine protiv čovječnosti odgođeno je u ponedjeljak odmah po otvaranju rasprave pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), u odsustvu optuženoga.

Nije procurila nikakva informacija o uzrocima odsustva Stanišića, o raspravama sudaca i uzrocima odgađanja, jer je odmah nakon ovog prvog pojavljivanja objavljena tajna sjednica, javio je AFP.

Međutim, odbrana i beogradske vlasti su u nekoliko navrata obavještavale da zdravstveno stanje optuženika sprečava njegovo pojavljivanje pred sudom.

Stanišić (57), ključna ličnost Srbije u ratu 1990-ih godina, boluje od karcinoma stomaka, prema ovim izvorima.

Ne zna se da li će se i kada nastaviti sudski proces.

Stanišićev suoptuženik, jedan od njegovih bivših zamjenika, Franko Simatović je bio prisutan.

Sudski proces dvojici optuženih mogao bi dokazati "zločinačku zavjeru" srbijanskih političara koji su htjeli da naprave "veliku Srbiju" i otkriju ulogu Zapada u tom ratu.

Stanišić je bio šef državne sigurnosti (DB) srbijanskog ministarstva unutarnjih poslova između decembra 1991. i oktobra 1998.

Simatović, zvani Frenki, bio je pripadnik DB-a od 1978. do 2001. i nalazio se na čelu divizije za koordiniranje specijalnih jedinica.