ICTY
0

Odbijena molba Šljivančanina da otputuje u Crnu Goru

FENA
Haški sud (ICTY) saopćio je u četvrtak da je odbijen zahtjev bivšeg oficira Vojske Jugoslavije Veselina Šljivančanina, koji se nalazi na privremenoj slobodi u Srbiji, da otputuje u Crnu Goru kako bi posjetio porodične grobove i obišao svoju imovinu.

Kada je Šljivančanin zatražio puštanje na privremenu slobodu, nakon što je u Haagu odslužio 90 posto svoje petogodišnje kazne, on u molbi nije naznačio da bi to moglo uključiti i treću državu, u ovom slučaju Crnu Goru, navodi se u saopćenju ICTY-a.

"Žalbeno vijeće je zbog toga ograničilo privremenu slobodu za Šljivančanina na Republiku Srbiju i naložilo da se njegovo nadgledano prisustvo u toj zemlji osigura," dodaje se u saopćenju.

U obrazloženju odluke da odbije molbu Šljivančanina ICTY je naveo i da on nije objasnio zbog čega baš sada želi obići porodičnu imovinu u Crnoj Gori, niti na koji način bi otputovao u tu zemlju.

Među ostalim razlozima Žalbeno vijeće navelo je i kako nema potvrdu da i dalje važe garancije koje je crnogorska vlada dala povodom Šljivančaninove molbe 24. januara 2008.

Šljivančanin je uhapšen u junu 2003. a u septembru 2007. u ICTY-u je zbog zločina na vukovarskoj "Ovčari" osuđen na pet godina zatvora, u što je uračunato ukupno vrijeme koje je proveo u pritvoru. U decembru 2007. pušten je na privremenu slobodu i čeka presudu Žalbenog vijeća koja će biti konačna.