The New York Times
0

Od Bijele kuće se traži da bude iskrena o radijaciji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vijest da su slabi tragovi radijacije iz Japana stigli do Kalifornije Amerikanci su najprije saznali od evropskih stručnjaka, što je pokrenulo pitanje da li su dužnosnici američke vlade u vezi s tim bili iskreni barem onoliko koliko su to tražili od Japanaca.

Na adresu Bijele kuće u petak je stiglo pismo šest nevladinih organizacija sa zahtjevom da vlada bude transparentna, piše The New York Times.

"Američka vlada je imala informacije koje je javnost imala pravo znati i trebalo je da zna", istakao je Damon Moglen, direktor u organizaciji "Prijatelji Zemlje".

Evropski stručnjaci su konstatirali da su tragovi radijacije iz Japana već registrirani u Rusiji, na poluotoku Kamčatki, a najavljuju da će se do početka iduće sedmice neznatne i bezopasne količine proširiti na ostatak SAD-a, sve do New Yorka.

Sve vrijeme tokom krize nastale uslijed havarije u nuklearnoj centrali Fukushima Daiichi japanskim dužnosnicima je iz Amerike prebacivano da zadržavaju informacije i da potcjenjuju rizike i ozbiljnost situacije.

Količina radijacije koja je prešla Tihi okean je zanemariva i ne može imati nikakve posljedice po zdravlje stanovništva. To je nešto što su znanstvenici predvidjeli, kao i 1986. godine kada se radioaktivnost u neznatnim količinama iz Černobila raširila po svijetu i za 10 dana stigla do SAD-a.

Sada je prva informacija stigla od stručnjaka Organizacije svobuhvatnog sporazuma o zabrani proba (CTBTO), sa sjedištem u Beču, koja je ogranak Ujedinjenih nacija.

Evropski stručnjaci kažu da su tragovi radijacije iz Japana već registrirani u Rusiji, na poluotoku Kamčatki, a najavljuju da će se do početka iduće sedmice proširiti na ostatak SAD-a, sve do New Yorka. U svakom slučaju, to su količine više miliona manje od koncentracije koja bi mogla naštetiti zdravlju.

Mandat CTBTO-a je da nadgleda poštivanje zabrane proba atomskog oružja i opremljen je izuzetno osjetljivim instrumentima kojima može registrirati ako bi se neko odlučio da tu zabranu prekrši.

"Možemo registrirati gotovo pojedinačan atom, što apsolutno ne predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje", rekao je Lars-Erik De Geer, direktor švedskog ogranka te ogranizacije.

Mjerenja u Kaliforniji načinjena su na poligonu američkog vojnog zrakoplovstva, nedaleko od Sacramenta. Ujedinjeni narodi imaju više od 60 sličnih stanica širom svijeta koje mogu "namirisati" i najmanje tragove radijacije, a koriste vremenske prognoze i moćne kompjutere za izradu modela njenog kretanja.

Ove nedjelje je objavljen i izvještaj ugledne nevladine organizacije "Savez zabrinutih znanstvenika" o incidentima u nuklearnim centralama u SAD-u tokom 2010. godine. U izvještaju se navodi 14 inspekcija koje je Nuklearna regulatorna komisija američke vlade prošle godine provela kao odgovor na sigurnosne probleme.

Ta grupa osnovana je prije 40 godina, i usredotočena je na pitanja sigurnosti nuklearnih centrala. Ima više od 250.000 članova, među kojima su fizičari, biolozi, profesori, student i poslovni ljudi.

Iako se u izvještaju odaje priznanje komisiji za pozitivno reagiranje u pojedinim incidentima, otkriveno je da je ona u nekim slučajevima tolerirala probleme vezane za sigurnost.