SAD
0

Obustavlja se pomoć u gorivu Sjevernoj Koreji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack rekao je u petak novinarima u Washingtonu kako su se svih pet zemalja koje pregovaraju sa Sjevernom Korejom - Japan, Rusija, Kina, Sjedinjene Države i Južna Koreja - usuglasile da se neće nastaviti s isporukama goriva dok s Pyngyangom ne dođe do napretka o tzv. protokolu provjere.

Multilateralni pregovori u Pekingu sa Sjevernom Korejom u četvrtak nisu uspjeli riješiti problem provjere Pyongyangove deklaracije o njegovu nuklearnom programu ukidajući nadu Bushove administracije da bi mogla ostvariti diplomatski uspjeh prije nego preda vlast novoizabranom predsjedniku Baracku Obami, javile su agencije.

Sjeverna Koreja pregovara sa Sjedinjenim Državama oko svog programa nuklearnog oružja više od desetljeća, a pitanje je postalo veoma hitno nakon što je Pyongyang izveo svoju prvu probnu nuklearnu eksploziju u oktobru 2006.

Prije dva mjeseca Bushova administracija je rekla kako će skinuti Sjevernu Koreju s popisa država pokrovitelja terorizma temeljem usmenog obvezivanja Pyongyanga na prihvaćanje plana provjere.

Stručnjaci vjeruju kako Pyngyang čeka s protokolom provjere dok Obamina administracija ne preuzme vlast sljedećeg mjeseca.

Prema sporazumu od prošle godine Sjevernoj Koreji, kojoj nužno treba energija, obećano je do 1 milijun tona goriva kao nagrada za napredak u denuklearizaciji.

Do sredine novembra Sjeverna Koreja je primila oko polovice te količine koju je obećalo pet zemalja, a Sjedinjene Države su od toga osigurale oko 200.000 tona, saopćio je State Department.