Sve veći teret troškova
29

Objavljena lista država s najvećim državnim dugom: Evo koje svjetske sile su na vrhu

L. S.
Foto: Visual Capitalist
Foto: Visual Capitalist
Visual Capitalist objavio je listu zemalja s najvećim državnim dugom u naprednim ekonomijama.

Iznos duga koji vlada drži je ključni pokazatelj održivosti njenih finansija. Ukoliko je dug previsok, posebno kao procenat bruto domaćeg proizvoda (BDP), to može signalizirati izazove u ispunjavanju finansijskih obaveza, što može dovesti do ekonomske nestabilnosti.

Grafikon koji je objavio Visual Capitalist rangira državni dug po zemljama za napredne ekonomije, koristeći njihov omjer bruto duga prema BDP-u. Rangiranje je zasnovano na izgledima MMF-a iz oktobra 2023. godine.

Od 20 analiziranih ekonomija, 11 ima odnos duga prema BDP-u od više od 100 posto. Na vrhu je Japan, čiji je državni dug ostao iznad 100 posto njegovog BDP-a već dvije decenije, dostigavši ​​255 posto 2023. godine.

Grafikon Visual Capitalista
Grafikon Visual Capitalista

Japan se zaista dosta zaduživao, iako uglavnom u obliku međudržavnih holdinga sa kamatnim stopama od oko 0 posto. No, s obzirom da država doživljava ubrzano starenje stanovništva, sve veći teret troškova socijalnog osiguranja mogao bi dovesti do još većeg fiskalnog deficita u budućnosti.

Lista država s najvećim državnim dugom / Visual Capitalist
Lista država s najvećim državnim dugom / Visual Capitalist

Američki državni dug dostigao je 32 triliona dolara 2023. godine, što čini 123 posto BDP-a zemlje. Da se to stavi u perspektivu, prije dvije decenije, omjer američkog duga prema BDP-u bio je manji od polovine današnjeg. Ipak, ostaje ispod prosjeka G7 od 128 posto.

Visok omjer bruto duga prema BDP-u više od 100% nije uvijek razlog za zabrinutost. Neto omjeri koji uzimaju u obzir međudržavna ulaganja mogu ukazati na bolju izloženost dugu u kratkoročnom periodu, kao i poređenje obaveza i imovine.