Svijet
3

Obilna kiša i snažan vjetar: Uragan Matthew prelazi preko Kariba, približava se Jamajki i Haitiju

Klix.ba
(Foto: EPA)
Jedan od najsnažnijih uragana na Atlantiku posljednjih godina se kreće preko Kariba prema Jamajci, Haitiju i istočnoj Kubi.

Dijelovi Jamajke su već zahvaćeni obilnom kišom i snažnim vjetrovima, a ulice glavnog grada Kingstona su poplavljene. Upozorenje na uragan je izdano i na Haitiju koji će biti dosta teže pogođen. Obilne padavine bi mogle uzrokovati izuzetno opasna klizišta i poplave.

Vlasti na Haitiju su zatražile od stanovnika da nabave dovoljne količine hrane i vode, kao i da osiguraju svoje domove. Hiljade ljudi još uvijek živi u šatorima nakon razarajućeg zemljotresa koji se dogodio 2010. godine.

Uragan se preko Kariba kretao polako u nedjelju navečer, a vjetar je puhao brzinom od 240 km/h. Preko Jamajke će preći i zahvatiti jugozapadni dio Haitija tokom današnjeg dana, a do Kube će stići u utorak. Južni dijelovi Haitija će biti najgore pogođeni.

Meteorolozi očekuju da će uragan proći istočno do Floride preko Bahama, ali je još uvijek prerano reći da li će zahvatiti američku obalu.

Na Haitiju je napravljeno 1.300 skloništa, što je dovoljno za smještaj 340.000 ljudi. Oba aerodroma na Haitiju su zatvorena.