Svijet
43

Dramatični snimci sa Floride: Uragan Matthew napravio haos, milion ljudi bez električne energije

Klix.ba
Uragan Matthew stigao je do obale Floride. Iako je oslabio na kategoriju tri, vjetrovi pušu brzinom od blizu 200 kilometara na sat i čupaju sve pred sobom. Bez električne energije ostalo je blizu milion ljudi.

Jedna osoba je preminula u St. Lucie okrugu. Spasilački timovi nisu mogli doći do žrtve. Saznali su da je riječ o pedesetogodišnjoj ženi kojoj je prestalo raditi srce.

Voda nadolazi u kuće velikom brzinom, o čemu svjedoče i brojni video snimci sa kamera u kućama stanovnika koji su evakuirani.

Oko 20 osoba ostalo je zarobljeno u St. Augustineu. Među njim su i djeca. Kako je rekao gradonačelnik, oni su odbili otići. Uprkos upozorenjima, oko 50 posto stanovnika ugroženih dijelova Floride odbilo je otići iz svojih domova.

Napravljena su i skloništa za životinje. Iz Meteoroloških zavoda upozoravaju da najgore tek dolazi i da će situacija biti kritična u sljedeća 24 sata. Guverner Floride Rick Scott zatražio je od predsjednika SAD-a Baracka Obame da proglasi stanje velike katastrofe kako bi dobili sredstva od države za pomoć.

Iz spasilačkih službi stiže upozorenje stanovnicima da se što prije pomjere na viša područja.

Prema posljednjim informacijama, na Haitiju i u Dominikanskoj Republici poginulo je najmanje 800 osoba. Za udar se priprema i Sjeverna Carolina.