Talibani poručuju
0

"Obamin plan će izazvati nove američke žrtve"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Plan predsjednika Baracka Obame da pošalje 30.000 novih američkih vojnika u Afganistan samo će dovesti do novih američkih žrtava, saopćili su talibani.

Talibani su saopćili da plan Obamine administracije "nije rješenje za Afganistan" a dat će pobunjenicima priliku da "povećaju svoje napade i uzdrmaju američku ekonomiju već suočenu s krizom", javio je AP.

Budu li uvjeti odgovarajući, tvrdi Obama, američke snage mogle bi početi da napuštaju Afganistan za 18 mjeseci.

General Stanley McChrystal, vodeći američki zapovjednik u Afganistanu, izjavio je u srijedu kako afganistanska vlada i njeni međunarodni partneri treba da iskoriste predstojećih godinu i po dana i uvjere talibane kako ne mogu vojno pobijediti te im ponude odustajanja od pobune "s dostojanstvom".

Obama je postavio juli 2011. samo kao provizorni datum početka povlačenja kako bi ublažio negativne reakcije Afganistanaca prema jačanju snaga i umanjio protivljenje američke javnosti ratu, navodi se u talibanskom saopćenju.

"Ta se strategija neće isplatiti", navodi se u saopćenju i dodaje da će povećanje broja vojnika rezultirati rastom njihovih pogibija.

Više od 850 pripadnika američke vojske poginulo je u Afganistanu, Pakistanu i Uzbekistanu od početka američke invazije na Afganistan krajem 2001., sudeći po brojkama američkog ministarstva odbrane. Od toga broja ih je 660 ubijeno u neprijateljskim akcijama.