Petodnevna turneja
0

Obama u zemljama Bliskog istoka i Evrope

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Demokratski kandidat za Bijelu kuću Barack Obama očekuje se 22. jula u Ammanu, gdje će voditi razgovore s jordanskim kraljem Abdullahom, objavio je u subotu visoki jordanski dužnosnik.

"Jordanski kralj Abdullah primit će Obamu 22. jula u kraljevskoj palači u Ammanu", u okviru njegove petodnevne turneje po zemljama Bliskoga Istoka i Evrope, objavio je ovaj izvor.

"Situacija na Bliskom istoku i očekivanja zemalja regiona od nove američke administracije bit će na dnevnom redu razgovora", dodao je ovaj visoki dužnosnik.

Jordanski kralj Abdullah II od četvrtka će boraviti u privatnoj posjeti SAD-u. On će 21. jula održati govor na institutu Aspen u Koloradu, prije povratka u Amman, javio je AFP.

Ekipa za predsjedničku kampanju demokratskog kandidata najavila je da će Obama ovoga ljeta posjetiti Izrael i Jordan a potom Francusku, Njemačku i Veliku Britaniju, ne precizirajući datume posjeta.

Izvor blizak francuskom predsjedniku objavio je da će Sarkozy primiti Obamu 25. jula u Jelisejskoj palači.

Razgovori koje će Obama voditi u ovim zemljama odnosit će se na izazove terorizma, nuklearnu proliferaciju i klimatske promjene, javila je njegova ekipa.