Svijet
0

Obama u novembru u Australiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama u novembru bi trebao da doputuje u prvu posjetu Australiji otkad je na toj funkciji, saopćeno je u četvrtak u Canberri.

Australska premijerka Julia Gilalrd najavila je da će Obama 17. novembra održati govor na jednoj od rijetkih zajedničkih sjednica australskog Predstavničkog doma i Senata.

Njegov prethodnik George Bush izazvao je prije osam godina burno reagovanje govorom pred australskim poslanicima, podijeljenim u vezi sa slanjem australskih vojnika u Irak, prenosi AP.

Dva senatora antiratne stranke Zelenih i sin zatvorenika u američkoj vojnoj bazi Guantanamo, na Kubi, žestoko su kritikovala Busha, dok su poslanici Laburističke partije, koja je 2003. godina bila opozicijska i protivila se ratu u Iraku, izrazili protest sjedenjem i šutnjom tokom aplauza koji je Bush dobio nakon govora, i posebno opaskom: "Volim slobodu govora".

Gillard je ocijenila da će Obamina dvodnevna posjeta imati "historijski odjek" pošto se poklapa sa 60. godišnjicom američko-australskog sporazuma o odbrani.

  • Uvjerena sam da će svi članovi (Predstavničkog doma) i senatori toplo dočekati predsjednika, rekla je ona u parlamentu.

Obama je već dva puta otkazivao posjetu Australiji - jednom kako bi mogao da lobira u Washingtonu za zakon o zdravstvenoj zaštiti, a drugi put zbog naftne mrlje u Meksičkom zaljevu.