Financial Times
0

Obama treba preći sa riječi na djela

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Imidž Amerike na Bliskom istoku se mijenja i SAD se više ne mogu olako opisati kao zla supersila čiji je jedini cilj da svijet oblikuje po svojoj volji, piše britanski dnevnik Financial Times.

Dnevnik u svom osvrtu na odjeke govora američkog predsjednika Baracka Obame u Egiptu, navodi da su ljudi od Teherana do Kaira počeli da vjeruju da imati Ameriku za prijatelja više nije tako "otrovna varijanta".

List ističe da je Obamin govor u egipatskoj prijestonici udahnuo novi život onima koji su naklonjeni američkim vrijednostima, podstakao je skeptičnu većinu da ponovo razmisli, dok je kod zakletih neprijatelja Washingtona izazvao veliku glavobolju.

Međutim, sada je neophodno da se sa riječi pređe na djela.

"Predsjednik Obama uskoro bi mogao da bude suočen s neprijatnim izborom - ili će zaista izvršiti pritisak na američke saveznike u regionu, prije svega na Izrael, ili će dobra volja koju je izgradio u proteklih nekoliko mjeseci nestati. Svi oni koji su gromko pozdravili Obamin govor u Kairu počeće vrlo brzo da postavljaju pitanje kako on to konkretno namjerava da donese mir - distanciranje od Izraela mu donosi popularnost i poštovanje, ali to nije dovoljno za rješavanje nagomilanih problema", zaključuje Financial Times.