Stav SAD-a i Japana
0

Obama: Sjeverna Koreja mora prestati sa provokacijama

Klix.ba
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Američki predsjednik Barack Obama i japanski premijer Yoshihiko Noda su jučer na konferenciji za novinare, održanoj u Bijeloj kući, izjavili da će provokacije Sjeverne Koreje morati prestati.

Obama je rekao da posljednje akcije, među kojima je i propalo lansiranje rakete, samo produbljuju izolaciju Pyongyanga.

''Ovaj stari šablon provokativnog ponašanja koji zaokupi svjetsku pažnju, a koji onda od svijeta zahtijeva da se ''kupi' dobro ponašanje Sjeverne Koreje, više ne funkcioniše'', rekao je Obama.

SAD i Japan se slažu da Pyongyang mora početi poštovati mađunarodne norme i da svojim provokativnim ponašanjem ne mogu ništa postići.

Tenzije na Korejskom poluotoku su velike nakon lansiranja rakete iznad Žutog mora 13. aprila, za koju je Pyongyang izjavio da nosi satelit u orbitu. Svjetska javnost je ovo lansiranje okarakterisala kao skriveno testiranje raketne tehnologije zabranjene rezolucijama UN-a.

Noda je izjavio da postoje velike šanse da će Sjeverna Koreja uskoro izvršiti svoj prvi nuklearni test nakon 2009. godine. Noda je ukazao na činjenicu da je i prošli nuklearni test izvršen odmah nakon testiranja raketa početkom te godine.