Svijet
0

Obama pozvao Vijeće sigurnosti da održi obećanja u vezi Sirije

Anadolija
Barack Obama pred VSUN-om (Foto: Anadolija)
Barack Obama pred VSUN-om (Foto: Anadolija)
U obraćanju na 68. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku američki predsjednik Barack Obama pozvao je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) da se drže obećanja koja su data ranije u vezi sa korištenjem hemijskog oružja u Siriji.

On je kazao da će Sjedinjene Američke Države (SAD) dodatno donirati oko 340 miliona dolara humanitarne pomoći Siriji, dodavši ipak da ni to, a niti bilo koja druga pomoć, ne može sirijskom narodu pružiti političko rješenje koje oni žele.

Ističući da je SAD spremna iskoristiti sve opcije uključujući i vojnu intervenciju kako bi zaštitila svoje interese u regiji, Obama je rekao da postoje jaki dokazi o tome da su sirijske vlasti iskoristile hemijsko oružje 21. augusta.

"Kao što sam rekao i ranije, uvijek sam podržavao političko rješenje. SAD, Rusija i drugi saveznici složili smo se da međunarodna zajednica kontroliše hemijsko oružje i da se zatim uništi. Sirija je napravila prvi korak s tim što je dala izvještaj o hemijskom oružju. Sada nam je potreban jak samit Vijeća sigurnosti. Ukoliko VSUN-a ne ispuni obećanja, moraju se uvesti sankcije. Ako se ni u tome ne složimo, bit će da UN ne može ispuniti ni najosnovnije potrebe pravde. A poslat ćemo snažnu poruku ukoliko budemo složni da hemijskom oružju nema mjesta u 21. stoljeću", rekao je Obama.