Tbilisi
0

Obama ponudio Saakašviliju nastavak američke podrške

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama nazvao je gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija kako bi uvjerio žestokoga ruskog neprijatelja u nastavak podrške Washingtona, saopćila je u utorak pres-služba gruzijskog predsjednika.

Ruski odnosi sa Zapadom dodatno su se zahladnjeli nakon njenog rata s Gruzijom u augustu, kada je ruska vojska pokrenula veliku kontraofanzivu u podršci pobunjenicima nakon gruzijskog pokušaja da silom ponovo stavi pod svoju vlast otcijepljene regije.

Sjedinjene Države predvodile su oštre zapadne kritike zbog ruskoga brzog priznavanja gruzijskih otcijepljenih regija Južne Osetije i Abhazije i, kako su je nazivale, neproprcionalne upotrebe sile tokom petodnevnog rata.

Demokrat Obama, koji je porazio republikanskog kandidata Johna McCaina na izborima 4. novembra, nazvao je gruzijskog lidera u ponedjeljak, saopćio je Saakašvilijev glasnogovornik.

"Razgovor je bio prijateljski i dotakao se budućih odnosa između Gruzije i SAD-a", navodi Saakašvilijeva pres-služba u saopćenju postavljenom na predsjedničkom web siteu www.president.gov.ge.

"Obama je naglasio podršku gruzijskom teritorijalnom integritetu i obratio je pažnju na značaj nastavka reformi u Gruziji. On je izrazio nadu da će se dva čelnika sastati u bliskoj budućnosti", navodi se u saopćenju.

Gruzijski ambasador u UN-u izjavio je u ponedjeljak kako očekuje da Obama kao novi američki lider zadrži snažnu američku podršku gruzijskim ambicijama za članstvo u NATO-u.

Odlazeći predsjednik George W. Bush insistirao je na brzom prijemu Gruzije i Ukrajine u NATO, što nije dobilo jednoglasnu podršku evropskih članica NATO-a i zategnulo je veze s Rusijom još prije njenog rata s Gruzijom.

Dok uticaj Bushove administracije slabi, američki i evropski zvaničnici tvrde kako Washington sada razmatra da li da NATO da Gruziji ponudi nešto manje od formalnog puta ka članstvu kako bi udovoljio evropskom protivljenju ponude Tblisiju takozvanog Akcijskog plana za članstvo.