Financial Times
0

Obama oprezno prema Iranu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Povodom današnjih pregovora o iranskome nuklearnom programu u Ženevi Financial Times izvještava o razlikama u pristupu koje su se pojavila između SAD-a i njegovih evropskih saveznika.

Washington se zalaže za daleko oprezniji pristup od Londona i Pariza, a evropski partneri nezadovoljni su jer smatraju da administracija predsjednika Baracka Obame djeluje presporo i zahtijeva isuviše malo od Teherana.

Umjesto da insistiraju na prekidanju programa obogaćivanja urana, američki pregovarači će u Ženevi tražiti da se objelodane detalji o nedavno otkrivenome iranskom nuklearnom postrojenju, piše Financial Times.

List navodi ocjene američkih dužnosnika da je oprezan pristup neophodan kako bi se na duge staze dobila podrška Rusije i Kine, članica Vijeća sigurnosti UN-a koje imaju pravo veta.

Evropski partneri, koji se za razliku od tek pristiglih Obaminih pregovarača s Teheranom hrvaju još od 2003. godine, traže energičnije djelovanje, nastavlja list i podsjeća da su francuski i britanski čelnici nedavno zatražili "oštre finansijske i energetske sankcije" ako do kraja godine Teheran ne prestane s obogaćivanjem urana.