Svijet
0

Obama odbio da se susretne sa Netanyahuom

FENA
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barack Obama neće se susresti s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom tokom njegove posjete New Yorku predviđene za kraj ovog mjeseca, saopćila je u srijedu Bijela kuća.

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik, čije ime nije navedeno, rekao je da je Bijela kuća odbila Netanyahuov zahtjev da se sastane s Obamom.

Reuters ocjenjuje da očigledno odbijanje, uz sve oštrije zahtjeve izraelskog premijera da SAD zauzmu oštriji stav prema Iranu, prijeti da dovede odnose SAD-a i Izraela u krizu i predstavljaće dodatni pritisak na Obamu u finišu predizborne kampanje.

Navodno je Bijela kuća odbila zahtjev za sastanak dvojice državnika, jer "predsjednikov raspored to ne dopušta".

Portparol Bijele kuće Tommy Viator demantovao je da je zahtjev Netanyahua odbijen, objasnivši da će Obama i izraelski premijer govoriti na Generalnoj skupštini UN-a u različitim danima i da neće u istom trenutku biti u New Yorku.

Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney još ranije je optužio Obamu da je previše oštar prema Izraelu.

Obama se sinoć telefonom čuo s Netanyahuom, i prema saopćenju Bijele kuće, oni su potvrdili zajedničku odlučnost da spriječe Iran u nabavci nuklearnog oružja, ali, kako ističe Reuters, nije bilo riječi o crvenim linijama koje bi Izrael želio da Obama postavi Iranu.