Svijet
0

Obama o iranskom nuklearnom programu: Diplomatski put je najbolji

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama ponovo je u subotu izrazio ubjeđenje da je diplomatski put "najbolji" u vezi s iranskim nuklearnim pitanjem, dva dana nakon zaključivanja okvirnog sporazuma s Teheranom.

"Kao predsjednik i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, duboko sam ubijeđen da je diplomatska opcija, s potpunim dugoročnim sporazumom, daleko najbolja opcija, za SAD, za naše saveznike i za svijet", kazao je Obama u svom sedmičnom obraćanju.

Objasnivši da očekuje "burnu raspravu" u SAD-u, on je obećao da će obavijestiti Kongres, u kojem veliki broj njegovih protivnika ocjenjuje tekst sporazuma postignutog u Lozani nedovoljnim, o "suštini sporazuma".

Kao što je to učinio nekoliko sati poslije objave o postizanju okvirnog sporazuma, o kojem su Iran i velike sile pregovarale 18 mjeseci, Obama je opet insistirao na izuzetno visokom nivou inspekcija kojim će biti podvrgnut Teheran.

"Ako Iran bude varao, svijet će to znati. Ako vidimo nešto sumnjivo, provest ćemo inspekcije", objasnio je on.

Ovaj sporazum se ne temelji na povjerenju nego na provjerama bez presedana, dodao je.

Prema sporazumu koji su zaključili Teheran i grupa 5+1, Iran treba znatno da smanji broj svojih centrifuga kako bi mu bile ukinute sankcije.