Svijet
4

Obama: Iako je ova sedmica bila bolna, ona nije podijelila Ameriku

SRNA
Barack Obama (Foto: EPA)
Barack Obama (Foto: EPA)
Američki predsjednik Barack Obama zatražio je od Amerikanaca da ne dozvole da zemlja bude podijeljena u suprotstavljene grupacije nakon napada u kojem je ubijeno pet policajaca u Dallasu i incidenata u kojima su ubijena dva crnca u Minnesoti i Louisiani.

"Koliko god bolna sedmica bila, čvrsto vjerujem da Amerika nije podijeljena kao što neki sugerišu", izjavio je Obama na početku konferencije za novinare u Poljskoj.

Napad u Dallasu, koji je izvršio tamnoputi veteran iz Afganistana nakon što je izrazio želju da "ubija bijele ljude", dodao je novi sloj nacionalnoj diskusiji o rasnoj nepravdi i nasilju povezanim sa oružjem.

"Ne možemo dopustiti da nas definišu postupci nekolicine", kazao je Obama, navodeći da ne vjeruje da Amerika tone u podijeljenost kao što je bila šezdesetih godina prošlog vijeka.

Širom SAD-a jučer i danas održane su demonstracije protiv pretjerane upotrebe sile policije nakon incidenata u kojima su ubijeni 32-godišnji Philando Castile nedaleko od mjesta Saint Paul u američkoj saveznoj državi Minnesota i 37-godišnji Alton Sterling u Baton Rougeu u Louisiani.

Castilea je ubio policajac sredinom sedmice nakon što ga je zaustavio zbog saobraćajnog prekršaja, a Sterling je stradao tokom svađe sa dva policajca ispred prodavnice.

Dva oružana incidenta izazvala su rasne tenzije širom SAD-a.

Demonstracije u Dallasu 4. jula proticale su mirno dok se nisu začuli hici kojima je ubijeno pet policajaca.

Američke vlasti saopštile su da je tamnoputi Mivah Johnson, veteran afganistanskog rata, želio da ubije "bijelce" i da je zato otvorio vatru iz snajpera pri čemu je ubio pet policajaca, a ranio devet drugih osoba.

Policija je ubila napadača u garaži parkinga nakon višesatne opsade.