Svijet
0

Obama i Karzai osudili spaljivanje Kur'ana

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Predsjednik SAD-a Barack Obama i afganistanski predsjednik Hamid Karzai u srijedu su u telekonferencijskom razgovoru osudili spaljivanja Kur'ana fundamentalističkog pastora na Floridi, te izrazili žaljenje zbog 20-ak žrtava palih u protestima koje je taj postupak izazvao u Afganistanu, saopćila je Bijela kuća.

"Oba čelnika osudila su oskvrnuće Kur'ana i napad na pripadnike misije UN-a u Mazar-e-Sharifu 1. aprila, te izrazili duboko žaljenje zbog tragičnog gubitka ljudskih života", ističe se u saopćenju. Dva predsjednika su naglasila da je napad i ubijanje nevinih ljudi "uvreda za ljudsku pristojnost i dostojanstvo".

Kršćanski fundamentalistički pastor Terry Jones je 20. marta organizirao "suđenje" i spaljivanje Kur'ana u svojoj crkvi na Floridi, što je izazvalo višednevne masovne proteste u Afganistanu, uz 20-ak žrtava, od kojih sedam pripadnika UN-a.

Obama i Karzai su u jednosatnom razgovoru razmotrili i prijenos odgovornosti na afganistanske snage sigurnosti te pregovore o strateškom partnerstvu dviju zemalja.

Obama je pozdravio objavu Karzaija od 22. marta 2011. o prvoj tranši prijenosa ovlasti za pokrajine i općine na početku tranzicije u Afganistanu.

Dva čelnika suglasila su se oko važnosti uspostave mira u Afganistanu kroz napredak u tranziciji, trajno američko-afganistansko strateško partnerstvo i pomirenje, ističe Bijela kuća.