Washington
0

Obama hvalio Merkelovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama nije štedio pohvale u utorak na račun Njemačke, "izuzetno jakom" savezniku, ni o kancelarki Angeli Merkel, "izvanrednoj dužnosnici", u trenutku kada se za nju u Washingtonu postavlja crveni tepih.

Merkel je stigla u ponedjeljak navečer u Washington u zvaničnu posjetu, tokom koje će se svečano obratiti pred oba doma Kongresa u utorak, čast koja se dodjeljuje samo velikim američkim saveznicima.

U svom govoru ona će izraziti zahvalnost Njemaca američkom narodu u podršci pruženoj u procesu ujedinjenja, nakon pada Berlinskog zida prije tačno 20 godina

  • Dozvolite mi da vam kažem da je to stvar koju mi Njemci nećemo nikada zaboraviti, kazala je Merkel u svom kratkom pojavljivanju pred novinarima s Obamom u Ovalnom uredu Bijele kuće.

Dva dužnosnika izjavili su da će razgovarati o Afganistanu, dan nakon reizbora Hamida Karzaija na predsjedničkim izborima, o klimatskim promjenama, samo mjesec dana prije međunarodne konferencije u Kopenhagenu, iranskoj nuklearnoj krizi te ekonomskoj krizi.

Obama nije štedio pohvale na račun svoje gošće, on joj je čestitao na njenom ponovnom izboru i naglasio da je ona zbog toga i pozvana da govori pred Kongresom.

  • Gospođa Merkel je neko ko energično razmišlja, ko ima jaku viziju za budućnost, rekao je Obama te dodao da je Merkel bila izvanredna dužnosnica o pitanju klimatskih promjena, ne navodeći razlike između Amerikanaca i Evropljana o načinu borbe protiv klimatskog zagrijavanja.
  • Njemačka je izvanredno jaka saveznica u čitavom nizu pitanja, kazao je Obama, zahvalivši se njemačkim vojnicima na njihovim "žrtvama" u Afganistanu.