Ubijediti Hamas da prekine napade
19

Obama apelovao na Izrael da pruži više vremena liderima Bliskog istoka

SRNA
Predsjednik SAD Barack Obama rekao je danas da bi bilo dobro da se izbjegne izraelska kopnena invazija na Gazu. On je naglasio da Egipat i Turska mogu da ubijede Hamas da prekine sa raketnim napadima, te dodao da Izrael ima pravo da se brani.

Obama je jasno stavio do znanja da je na strani Izraela, ali je i apelovao na izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da pruži više vremena liderima Bliskog istoka da "zauzdaju" Hamas.

On je upozorio sve u regionu koji podržavaju palestinske državne aspiracije da će svaki mirovni sporazum biti "gurnut daleko u budućnost" ako dođe do eskalacije sukoba u Gazi.

Izrael je gađao palestinske militante i njihove položaje u Pojasu Gaze iz vazduha i sa mora peti dan, pripremajući se za moguću kopnenu ofanzivu, a prema nekim procjenama poginulo je više od 50 ljudi.

Palestinci su ispalili desetine raketa na Izrael i Tel Aviv.

"Sarađujemo sa svim stranama da vidimo možemo li okončati te raketne napade bez dalje eskalacije nasilja u regionu", rekao je Obama tokom posjete Tajlandu.

On je napomenuo da je više puta razgovarao sa Netanjahuom, ali još više sa novim egipatskim predsjednikom Mohamedom Mursijem i turskim premijerom Recepom Erdoganom, koji je oštro kritikovao izraelski avio napad na Gazu.

"Rekao sam predsjedniku Mursiju i premijeru Erdoganu da oni koji se zalažu za palestinsko pitanje treba da shvate da, ako vidimo dalju eskalaciju situacije u Gazi, velika je vjerovatnoća da će svaki sporazum o miru koji vodi rješenju dvije države biti potisnut daleko u budućnost", istakao je Obama.