Svijet
0

Obama: Al Qaida teško osakaćena

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama rekao je u srijedu da su Sjedinjene Američke Države uspješne u Afganistanu i da je "teško osakatio" terorističku mrežu Al-Qaidu, prenosi Reuters.

"Ratna plima povlači se. Prešli smo u prijelaznu fazu", rekao je Obama na konferenciji za novinare. Istaknuo je da je u američkom nacionalnom interesu da Afganistan ne propadne. Takva propast, upozorio je, omogućila bi oporavak Al-Qaidi.

Govoreći o Libiji, Obama je kazao da je američka misija u toj zemlji i dalje "ograničena" te da je rasprava u Kongresu o ustavnosti njegove uloge da uđe u sukob motivirana "politikantstvom", prenosi France Presse.

U Libiji "smo učinili tačno ono što sam rekao da ćemo učiniti. Na kopnu nemamo vojnike... nije poginuo nijedan Amerikanac. Ne postoji rizik dodatne eskalacije. Ta je akcija ograničena u vremenu i ciljevima", rekao je.

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu imaju republikanci, odbacio je prošle sedmice zakon kojim je odobrena vojna intervencija u Libiji.

Zakon o "ratnim ovlastima" obvezuje u načelu američku vladu da traži odobrenje Kongresa za sudjelovanje u "sukobima" u inozemstvu. Obama međutim ističe da je samo na ograničen način podržao NATO-ovu akciju te da se pojam "sukobi" ne odnosi na intervenciju u Libiji.

"Imao sam prilike razgovarati i ponovno razgovarati o tome sa svim članovima Kongresa. Sva ta galama je politikantstvo", rekao je.

To je prvi put da je Kongres odbacio vojnu akciju od aprila 1999., kada je uzalud glasao protiv intervencije Billa Clintona na Kosovu.