Svijet
1

NSA nikada neće saznati obim Snowdenovih informacija

Klix.ba
Edward Snowden (Foto: AFP)
Edward Snowden (Foto: AFP)
Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) možda nikada neće saznati obim povjerljivih informacija koje je njen bivši uposlenik Edward Snowden prikupio sa vladinih računara, navode istražitelji nakon šest mjeseci istrage.

“Proveli su stotine sati pokušavajući rekonstruisati sve što je prikupio, ali još uvijek ne znaju do čega je sve došao”, izjavio je visoki vladin zvaničnik za New York Times.

Istražitelji su i dalje nesigurni o potpunoj količini tajnih podataka koje je Snowden prikupio, najviše zbog činjenice da objek NSA na Havajima, gdje je Snowden radio nije opremljen savremenim softverom za praćenje uposlenika.

Snowden je imao dovoljno dozvola za pristup s udaljenosti da je mogao slobodno pretraživati podatke, kao i prebaciti ih na svoje servere i kopirati na prenosive diskove.

Da je objekt posjedovao sigurnosni softver, kao drugi NSA-ini objekti, agencija bi mogla utvrditi kada i odakle je njihov uposlenik pristupio informacijama, kao i koje su informacije preuzete.

Rezultat je da najveća špijunska agencija na svijetu, sa 35 hiljada uposlenih, uopće ne zna koje je sve foldere Snowden uspio pregledati. Vlasti vjeruju da je Snowden znao da objekt na Havajima nema potreban sigurnosti softver te da je djelovao sam. Potvrdili su i da je Snowden pristupao povjerljivim informacijama koristeći lozinke drugih uposlenika. Ubijedio je 25 kolega da mu ustupe svoje pristupne podatke.

Kako bi prikrio tragove, hakovao je firewalle koji su ograničavali pristup određenim dijelovima sistema. Tako je i uspio napustiti SAD sa dokumentima.

Snowden tvrdi kako je dao sve dokumente te da nema više nijednu kopiju. Ipak, čelnici NSA mu ne vjeruju te zbog toga žele i razgovarati s njim. .