Opirala se hapšenju
74

Novozelandska ministrica dala ostavku nakon što je uzrokovala nesreću pod utjecajem alkohola

D. B.
Kiri Allan (Foto: Mark Mitchell/nzherald.com.nz)
Kiri Allan (Foto: Mark Mitchell/nzherald.com.nz)
Novozelandska ministrica pravde dala je ostavku nakon što je ustanovljeno da je vozila pod utjecajem alkohola kada je uzrokovala saobraćajnu nesreću, piše BBC.

Kiri Allan (39) je optužena za bezobzirnu vožnju i opiranje hapšenju, a sada je postala četvrta na listi ministara iz kabineta premijera Chrisa Hopkinsa koji su otišli sa svojih funkcija od marta. Izbori se održavaju u oktobru.

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Wellingtonu u nedjelju navečer povrijeđenih nije bilo. Nakon hapšenja, Allan je zadržana u policijskoj stanici četiri sata, nakon čega je puštena. Nju u narednom periodu očekuje pojavljivanje pred sudom.

Hopkins je kazao da je Allan u teškom emotivnom stanju, ali da će ostati članica parlamenta, bar zasad.

Allan je bila i ministrica za regionalni razvoj, očuvanje i upravljanje hitnim situacijama, a nedavno je bila odsutna zbog "ličnih problema". Na posao se vratila u ponedjeljak prošle sedmice. Ona je prošlog mjeseca potvrdila raskid veze s partnericom, a sada se suočava s optužbama za loše radne odnose s osobljem. Kako je rekla, na posao se vratila s uvjerenjem da može obavljati svoje dužnosti uprkos ličnim izazovima, no priznala je da njeno ponašanje pokazuje da nije dobro.

Ministar za transport i imigraciju Michael Wood je u junu dao ostavku zbog mogućeg sukoba interesa koji se odnosi na posjedovanje dionica. Ministrica Meka Whaitiri je napustila Hopkinsovu partiju i prešla u drugu, a prije četiri mjeseca je ministar policija Stuart Nash otpušten zbog otkrivanja povjerljivih informacija.