Napisali pismo
69

Novinari BBC-ja se pobunili: Smatraju da njihova kuća nije govorila istinu o sukobu Izraela i Hamasa

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prema pismu koje je napisalo osam britanskih novinara koji rade za BBC i koje su poslali Al Jazeeri, njihova kuća nije izvještavala objektivno o sukobu Izraela i Hamasa.

Među iznesenim optužbama je da BBC-ju nedostaje tačnosti u izvještavanju o sukobu, da se više fokusira na humaniziranje izraelskih žrtava nego Palestinaca i da izostavlja važan historijski kontekst.

U pismu se BBC također optužuje za primjenu dvostrukih standarda kada je riječ o izvještavanju o civilnim žrtvama, navodeći njihovu percipiranu nedosljednost u pokrivanju navodnih ruskih ratnih zločina u Ukrajini.

Zbog bojazni od odmazde, novinari su odlučili ostati anonimni. Umjesto da proslijede pismo rukovoditeljima BBC-ja, vidjeli su malu vrijednost u tome jer je malo vjerojatno da će to nešto promijeniti.

Kako se humanitarna kriza u Gazi pojačava odlučili su podijeliti pismo s Al Jazeerom . U ovom trenutku prijavljeni broj palestinskih života izgubljenih zbog izraelskog bombardiranja premašio je 14.500, uključujući približno 6.000 djece.

"Kroz propuste i nedostatak kritičkog angažmana oko tvrdnji Izraela, BBC nije uspio tačno ispričati ovu priču, i kao rezultat toga, nije uspio pomoći javnosti da razumije kršenja ljudskih prava koja se odvijaju u Gazi. Prošle godine hiljade Palestinaca je umrlo i kada će se naš urednički stav promijeniti?", stoji u pismu novinara.

Novinari BBC-ja skrenuli su pažnju da su riječi kao što su "masakr" i "zvjerstvo" isključivo korištene na BBC-jevim stranicama za opisivanje akcija Hamasa.

Ovakav prikaz nepravedno svaljuje svu krivnju za nasilje na grupu, uprkos dokazima koji govore suprotno. Ovaj trend je u skladu s BBC-jevim cjelokupnim pristupom izvještavanju.

"Međutim, važno je napomenuti da iako su Hamasovi postupci neprihvatljivi i tragični, to ne opravdava niti opravdava neselektivno ubijanje brojnih palestinskih civila. BBC ima odgovornost kritički ispitati i dovodimo u pitanje bilo kakvo opravdanje za takvo nasilje. Potičemo BBC da točno predstavi i prihvati zaključke utemeljene na dokazima nepristranih i nestranačkih humanitarnih grupa", navodi se u pismu.