Svijet
0

Novi talas štrajkova u Grčkoj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Grčku je danas zahvatio novi talas štrajkova u kojem učestvuju ljekari koji na taj način žele izraziti svoje nezadovoljstvo zbog vladinih mjera štednje koje su pogodile ovaj sektor.

Prema izvještajima agencija, štrajk će potrajati dva dana i u njemu će učestvovati i drugo medicinsko osoblje u državnim bolnicama koje u srijedu počinje dvodnevnu obustavu rada.

Grčka se već godinu dana suočava sa talasom štrajkova, pošto je vlada primorana da zavodi oštre mjere štednje kako bi izvukla zemlju iz nezapamćene finansijske i ekonomske krize.

Atina nije prošle godine bankrotirala zahvaljujući finansijskoj pomoći drugih zemalja članica Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu 110 milijardi eura.

Ali, preduvjet za dobijanje zajmova je da vlada dosljedno provodi oštre mjere štednje i da poveća poreze kako bi smanjila ogromni deficit u državnoj kasi.

To je izazvalo nezapamćeni talas štrajkova koji su počeli krajem 2009. godine kada su izbili neredi na ulicama Atine i Soluna.

Vlada premijera Jorgosa Papandreaua ne pokazuje spremnost da ustukne iako pojedini sindikati najavljuju obustave rada za kraj ovog i početak idućeg mjeseca.