Napulj
0

Novi sukob policije i mještana zbog gomila smeća

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Novi sukobi policije i stanovnika Terzinja u blizini Napulja izbili su tokom noći na barikadama koje su postavili demonstranti da bi blokirali dovoz smeća na deponiju.

Policajci su pokušali da uklone barikade koje su stanovnici postavili, ali nisu uspjeli jer su ih demonstranti gađali kamnjenjem, petardama i Molotovljevim koktelima, navode policijski izvori.

Isti izvor navodi da su policajci bili primorani da upotrijebe suzavac. Tokom sinoćnjih sukoba jedno lice je privedeno.

Gotovo sve prilaze deponiji u Terzinju, gradu 20 kilometara jugoistočno od Napulja, blokirali su mještani koji se protive otvaranju druge deponije, nakon što je prva deponija prepunjena.

Nova deponija bila bi najveća u Evropi, sa kapacitetom od tri miliona tona otpada.

Lokalne vlasti jutros pomoću vatrogasaca raščišćavaju oboreno drveće i zapaljene automobile - da bi omogućili prolaz kamionima sa smećem.

Demonstranti su juče zapalili kamione za odvoženje smeća i bacali petarde i kamenje na policiju u Napulju. 
Policija je i juče upotrijebila suzavac da bi rastjerala nekoliko stotina demonstranata nedaleko od pogona za obradu smeća i nakratko privela dvije osobe.

Tenzije su porasle tokom dana, a demonstranti su palicama razbijali izloge radnji i zapalili najmanje pet kamiona u trećem najvećem gradu u Italiji.

Kao i u prošlosti, demonstranti se protive radu sadašnjih deponija i planiranom otvaranju novih odlagališta za smeće. Građani strahuju od kontaminacije neobrađenim toksičnim otpadom.

Jedan policajac zadobio je povredu lica tokom jučerašnjih sukoba, javila je stanica Skaj Italija. 

Premijer Silvio Berlusconi sazvao je za danas vanredan sastanak u Rimu zbog ove krize.

Politička nesposobnost, korupcija i uticaj organizovanog kriminala u posljednjih 16 godina doprinijeli su razvoju velikog problema u Napulju, čije su ulice često zatrpane gomilama smeća.
"Želimo da dišemo, to je naše pravo!", pisalo je na jednom od transparenata tokom jučerašnjeg protesta. Vladi premijera Berlusconija upućen je novi zahtjev da stupi u akciju.

Guverner regiona Kampanja, u okolini Napulja, izjavio je da će plan o otvaranju novih deponija biti realizovan uprkos protestima.