Svijet
0

Novi roman Salmana Rushdija u junu

FENA
Novi roman sir Salmana Rushdieja trebao bi se pojaviti na policama knjižara u junu, objavio je autorov izdavač Random House.

Njegov novi roman The Enchantress of Florence je povijesni roman smješten u renesansnu Firencu i sud velikog carstva Mughal. Roman prati priču žene koja pokušava biti gospodarica svoje sudbine u muškom svijetu.

"Ovaj roman označava hrabru prekretnicu za Salmana Rushdieja u smislu smještaja radnje i razrade teme", kaže Will Murphy, Rushdiejev urednik u Random Houseu.

Prethodni Rushdiejev roman Shalimar the Clown objavljen je 2005. Random House, najveći svjetski izdavač knjiga, dio je njemačke medijske grupe Bertelsmann.

Rushdie se proslavio 1981. godine, kad je sa svojim drugim romanom Djeca ponoći osvojio nagradu Booker.

Pokojni ajatolah Ruholah Homeini, vodeći iranski vjerski vođa, objavio je 1989. fetvu kojom je pozvao muslimane da ubiju Rushdija zbog blasfemičnosti njegovog četvrtog romana Sotonski stihovi. Rushdie (60) se zbog toga skrivao devet godina.

U junu 2007. britanska kraljica Elizabeta II. proglasila ga je vitezom, što je dodatno naljutilo neke muslimane u Iranu i Pakistanu.