Svijet
1

Novi reaktor u Bugarskoj do 2022. godine

SRNA
Gradnja sedme jedinice jedine bugarske nuklearne elektrane Kozloduj trebao bi da bude dovršena do 2022. godine, izjavio je direktor ove elektrane Valentin Nikolov.

"Sve zavisi od razgovora sa ruskom stranom o konkretnom nuklearnom reaktoru“, rekao je Nikolov, a prenosi Sofijska novinska agencija.

Bugarska je odlučila da sagradi novu jedinicu u Kozloduju, nakon što je odustala od gradnje druge nuklearne elektrane u Belanu u martu ove godine.

Vlada je odlučila da u postojeću elektranu u Kozloduju postavi reaktor kapaciteta 1.000 megavati, koju za Belane već gradi ruska kompanija „Atomstrojeksport“.

Za izvođenje preliminarne studije projekta prijavilo se pet firmi, a bugarska Vlada odabraće jednu od njih do kraja sljedeće sedmice, rekao je Nikolov.

U Kozloduju trenutno funkcionišu samo jedinice 5 i 6, kapaciteta po 1000 megavati, nakon što su prve četiri jedinice zatvorene u periodu od 2002. do 2006. godine pod pritiskom Brisela, u vrijeme kada je Sofija pregovarala o ulasku Bugarske u EU.

Bugarska Vlada pokrenula je i program produženja radnog vijeka jedinica 5 i 6 za najmanje 20 godina, iako je bilo planirano da one budu ugašene 2017. godine, odnosno 2019. godine.