Financial Times
0

"Novi početak za Ameriku"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Inauguracija Baracka Obame je udarna vanjskopolitička tema svih londonskih dnevnika. Listovi u brojnim člancima i specijalnim dodacima detaljno analiziraju njegov put do Bijele kuće i glavne zadatke s kojima će biti suočen kada preuzme kormilo, kako se ističe, najmoćnije zemlje svijeta.

'Novi početak za Ameriku', naslov je uredničkog komentara u Financial Timesu.

Preuzimanje dužnosti 44. američkog predsjednika je trenutak koji će inspirirati ne samo Sjedinjene Države nego i čitav svijet.

To je djelomično zato što je Obama fantastičan čovjek sa svim osobinama koje čine velikog predsjednika. No, još značajnija od toga je činjenica da je novi lider otjelovljenje ključnog američkog načela o jednakosti svih ljudi.

Novi predsjednik širom svijeta izaziva divljenje. Barack Obama je američki predsjednik čiji izbor je želio svijet.

Zato će za uspjeh njegovog mandata, koji je u interesu svijeta, podjednako biti odgovoran taj svijet koliko i sam Obama, zaključuje autor redakcijskog komentara u Financial Timesu.

Današnje pojavljivanje Baracka Obame na stepenicama Capitol Hilla je najbolji primjer šta se sve može postići samopouzdanjem i vjerom u sebe, osobinama koje novi predsjednik ima u izobilju, ističe Daily Telegraph.

Inauguracija predsjednika koji personificira optimizam i vjeru predstavlja rijedak tračak nade u ovim sumornim vremenima.

Izazovi s kojima će Obama biti suočen su ogromni, a situacija u kojoj će se naći dodatno je otežana činjenicom da se od njega tako mnogo očekuje, piše list.

Independent primjećuje da Barack Obama preuzima dužnost u vrlo složenim i riskantnim vremenima, vjerovatno bez presedana u novijoj historiji.

Nade koje je on pobudio, kako u zemlji tako i širom svijeta, možda nisu realne, a neke od njih će sasvim sigurno ostati neispunjene.

Pretjerana nada je, međutim, bolja od pretjerane strepnje. Izvjesno je da je danas Obamin dan, naglašava Independent, a sutra će nastupiti okrutna stvarnost.

Guardianov dopisnik izvještava da će jedan čovjek u ogromnoj masi koja će prisustvovati Obaminoj inauguraciji s izuzetnom pažnjom pratiti govor novog predsjednika. Riječ je o 27-godišnjem Johnu Favreau za koga sam Obama kaže da čita njegove misli.

Taj mladić je, naime, jedan od autora Obaminog inauguracijskog govora i najmlađi pisac govora koji se ikada pojavio u Bijeloj kući.

A upravo ton današnjeg govora, napominje Guardian, mogao bi da bude presudan u određivanju načina na koji će javno mnijenje reagirati na Obaminih prvih sto dana na predsjedničkom položaju.