Svijet
0

Novi oružani sukobi u glavnom gradu Tunisa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Tunisu i dalje vlada napetost uoči objavljivanja sastava nove vlade, a tokom noći na ponedjeljak sukobi su izbili ispred predsjedničke palače u središtu glavnog grada, kao i sjedišta glavne opozicijske stranke.

Premijer Mohammed Ghannouchi najavio je da će danas biti objavljen sastav nove vlade Tunisa, nakon što je predsjednik Zine al-Abidine Ben Ali napustio zemlju nakon višesedmičnih protesta u kojima je stradalo više desetaka ljudi.

Taj čin će, rekao je Ghannouchi za državnu televiziju, okrenuti novu stranicu u povijesti Tunisa, prenosi agencija Reuters.

Pripadnici snaga sigurnosti Tunisa su kasno u nedjelju uvečer ubili nekoliko naoružanih ljudi koji su pucali s krova zgrade u blizini središnje banke u glavnom gradu, javila je tuniska državna televizija.

Policijski i vojni izvori, na koje se poziva agencija Reuters, naveli su da su snage sigurnosti razmijenile vatru s naoružanim napadačima koji su pucali sa krova zgrade.

Neimenovani vojni dužnosnik je rekao tuniskoj državnoj televiziji da su dvojica naoružanih napadača ubijena hicima ispaljenim iz helikoptera.

Zgrada Narodne banke je u centru glavnoga grada, jedan blok udaljena od tuniskog ministarstva unutarnjih poslova, u blizini kojeg se, prema izvještajima agencije Associated Press, duže od jednog sata, također čula pucnjava.

U međuvremenu je policija uhapsila četiri osobe s njemačkim pasošem u vezi s oružanim incidentom blizu sjedišta glavne opozicijske stranke PDP, rekao je sigurnosni izvor agenciji Reuters.

Predstavnici policije ranije su izjavili britanskoj agenciji da dvije osobe uhapšene u vezi s tim incidentom imaju švedski putovnicu.

Dužnosnik PDP-a Issam Chebbi je kazao da su se popodne, ispred sjedišta stranke, snage sigurnosti sukobile s nepoznatim napadačima.

Policija je u nedjelju uhapsila i šefa osiguranja predsjednika Tunisa i nekolicinu njegovih kolega zbog optužbi da su kovali zavjeru protiv državne sigurnosti, prenijeli su mediji u toj zemlji.