Svijet
0

Novi krug pregovora o sjevernokorejskoj krizi

FENA
Šestostrani pregovori o sjevernokorejskoj nuklearnoj krizi nastavljeni su u ponedjeljak u Pekingu nakon što je postignut sporazum kojim je riješena kriza o sjevenokorejskim sredstvima zamrznutim u Macaou.

Pregovori ušestero u kojim učestvuju dvije Koreje, Kina, SAD, Japan i Rusija počeli su svečanim otvaranjem sjednice koje je prenosila kineska televizija, a njihov cilj je provedba sporazuma od 13. februara i rasprava o budućim potezima, javio je AFP.

Prema odredbama spomenutog sporazuma Sjeverna Koreja bi, u zamjenu za energente, do 13. aprila trebalo da zatvori postrojenje Yongbyon za proizvodnju plutonija, dopusti povratak inspektora IAEA-e i zatvori sva preostala nuklearna postrojenja.

Glavni kamen spoticanja za bilo kakav napredak u pregovorima bio je zamrznut novac Sjeverne Koreje.

Nakon što je američki pregovarač Christopher Hill objavio da je SAD spreman omogućiti transfer 25 miliona dolara iz Banco Delta Asia u Macau na račun Kineske banke u Pekingu, otklonjena je jedna od značajnijih prepreka u pregovorima.

Novac je bio zamrznut od septembra 2005. godine kada je Washington optužio banku da operira nelegalnim sjevernokorejskim novcem povezanim s trgovinom droge, krivotvorenjem i pranjem novca.

Voditelj kineskog izaslanstva na pregovorima Wu Dawei je izjavio kako se Kina nada da će "sve strane pristupiti pregovorima na istančan, pragmatičan i konstruktivan način kako bi rasprave o problemima koji su na snevnom redu tekle bez problema".