Zapisi sudije
3

Novi dokumenti otkrili ko je pomogao Georgeu W. Bushu da pobijedi na izborima 2000. godine

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zapisi iz perioda predizborne kampanje i samih izbora 2000. godine pronađeni su u novootvorenim dosijeima pokojnog sudije Johna Paula Stevensa. U njima se prvi put otkrivaju pregovore o slučaju Busha protiv Gorea na sudu.

Zapisi također pokazuju napetost između devet sudija od kojih se tražilo da odluče o predsjedničkim izborima u kratkim rokovima.

Dokumenti Vrhovnog suda objavljeni u utorak pokazuju da je sada penzionisana sudija Sandra Day O'Connor, tada prva žena na visokom sudu, pružila rani okvir koji je usmjerio ishod u sporu oko predsjedničkih izbora 2000. i osigurao da George W. Bush pobijedi u Bijeloj kući nad Alom Gore.

Snažna ruka O’Connora, koja je u to doba bila u ideološkom centru suda, nije sasvim iznenađujuća. O’Connor je bila poznata i po tome što je pokušala da izađe prije rasprave, a njen dopis od četiri stranice proslijeđen je kolegama čak i prije usmenih rasprava. Njen potez je možda garantovao da su ona i Kennedy imali najveći utjecaj na konačno mišljenje "per curiam" koje je glasalo za većinu od pet sudija.

Ta konačna odluka Bush protiv Gorea 5-4 zaustavila je ponovno prebrojavanje okruga za odlučujuće predsjedničke birače Floride i donijela tadašnjem guverneru Teksasa Bushu pobjedu nad tadašnjim potpredsjednikom Goreom.

Pet konzervativnih sudija (O’Connor, Kennedy, Rehnquist, Antonin Scalia i Clarence Thomas) stalo je na stranu Busha. Četiri liberalnih sudija (Stevens, David Souter, Ruth Bader Ginsburg i Stephen Breyer) su se složile s Goreom i ljutito se protivile.

Stavovi suda odražavaju duboke podjele u okrugu nakon izbora koji su sedmicama ostali preblizu da bi ih raspisali i koji još uvijek progone predsjednička natjecanja. Odluka je opstala kao jedna od najvećih prijetnji hvaljenoj nepristrasnosti i institucionalnom statusu suda, možda je tek nedavno ponovo zasjenjena odlukom suda u junu prošle godine kojom je poništeno skoro pola stoljeća prava na pobačaj.