Svijet
6

Nova teorija: Otmičari su planirali zabiti nestali avion u malezijske "blizance"

Klix.ba
Tornjevi Petronas u Kuala Lumpuru, Malezija (Foto: AFP)
Tornjevi Petronas u Kuala Lumpuru, Malezija (Foto: AFP)
Sigurnosne agencije prikupljaju dokaze i vrše ispitivanja pojedinih osoba u SAD-u zbog sumnje da su nestali malezijski avion MH370 otmičari zapravo planirali zabiti u Petronasove tornjeve u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije, piše ugledni londonski list Daily Telegraph.

Neimenovani izvori iz sigurnosnih agencija istakli su da je plan otmičara bio izvršiti teroristički napad sličan onom 11. septembra kada su srušeni tornjevi Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku.

Nekadašnji pripadnik terorističke mreže Al-Qaide Saajid Badat iznio je sredinom prošle sedmice njujorškom sudu tvrdnju da su četvorica ili petorica muškaraca iz Malezije skovala namjeravala oteti avion tako što bi u pilotsku kabinu upali detonacijom bombe.

Badat je u svom svjedočenju zaključio da su Malezijci, uključujući i pilota, spremni za provedbu plana.

Sigurnosni stručnjaci s kojima je Telegraph stupio u kontakt pogledali su dokaze koje je iznio Badat, te su zaključili da su njegove tvrdnje vjerodostojne.

U prilog ovoj teoriji idu i dosadašnja saznanja malezijskih sigurnosnih agencija, koje su zaključile da je nestali Boeing u zraku bio satima nakon nestanka s civilnih radara. Spominje se da je letio čak sedam sati, ali tačan kurs nije objavljen. Također, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, američki ABC javlja da je nagla promjena kursa bila automatska, odnosno da ju je neko uprogramirao prije polijetanja.