Afganistan
0

Nova stradanja civila, Rusmussen obećava promjene

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Novi generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je danas da će Alijansa učiniti sve kako bi smanjila stradanja među civilima tokom izvođenja operacija u Afganistanu.

Obećanje generalnog sekretara NATO-a, koji je stigao u iznenadnu posjetu Kabulu, dato je paralelno sa optužbama mještana jednog sela da su snage Alijanse i SAD-a u zračnom napadu kasno sinoć ubile tri dječaka i jednog odraslog muškarca.

Gnjevni mještani sela dopremili su tijela četiri ubijena sunarodnjaka u glavni grad provincije Kandahar kako bi uvjerili zvaničnike u nova stradanja među civilima.

"Oni su civili koji su ubijeni u zračnom napadu dok su spavali", rekao je jedan od mještana koji je došao u Kandahar.

Međutim, u zajedničkom saopćenju NATO-a i američke vojske odbačene su optužbe da su ubijeni civili i navedeno je da su "identifikovana četiri pobunjenika sa oružjem", koja su najvjerovatnije namjeravali da postave improvizirane eksplozivne naprave.

Rasmussen je na konferenciji za novinare s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem obećao da će NATO učiniti sve da smanji stradanja među civilima.

"Ne možemo da prihvatimo gubitke nedužnih života", rekao je Rasmussen.

Nova stradanja civila mogla bi da unesu napetost u ionako krhku sigurnosnu situaciju pred održavanje predsjedničkih izbora 20. augusta u toj zemlji, ukazao je Reuters.

Karzai je ranije danas najavio da će, u slučaju da bude reizabran, intenzivirati mirovne pregovore s talibanima i drugim pobunjeničkim grupama poslije izbora.

"Od mene je godinama tražen mirovni dijalog, tako da ovo nije novost. To je kontinuitet i ovo će biti nastavljeno u budućnosti, posebno poslije izbora", rekao je Karzai.