Svijet
21

Nova snaga republikanaca: Oftalmolog Rand Paul novi kandidat za američkog predsjednika

Klix.ba
Rand Paul je od danas poznat kao mogući predsjednik SAD-a 2016. godine, a sudeći prema popularnosti mogao bi postati glavni kandidat Republikanske partije.

"Kandidujem se za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država kako bi našu zemlju vratio na stazu principa slobode i ograničene savezne vlasti", rekao je Paul nekoliko sati prije svečanosti koju je organizovao u svojoj matičnoj državi Kentucky.

Magazin Time ga je nazvao najzanimljivijim čovjekom u američkoj politici, i mada to mnogi mogu osporiti definitivno je drugačiji bar po nekoliko parametara.

Paul je po profesiji oftalmolog koji nikada nije završio srednju školu jer je zbog svojih natprosječnih ocjena vrlo brzo nakon prvog razreda prebačen na medicinski fakultet.

Njegov otac Ron Paul već se dva puta kandidovao za predsjednika, a posljednji put 2012. godine kada ga je u partijskom nadmetanju pobijedio Mitt Romney.

Pored činjenice da zadržava republikanske (desničarske) stavove kao što je odbrana prava na posjedovanje oružja, lobiranje za smanjenje poreza ili zabrana abortusa, on se za razliku od svoga oca protivi američkim ratovima ili korištenju dronova.

"Onaj ko želi biti predsjednik mora biti mudar. Da, mora braniti američke interese, ne smije lako posezati za oružjem, ali najbitnija je mudrost", rekao je Paul koji trenutno obavlja funkciju člana Senata.

SAD