Nema vie Gadafijeve historije
0

Nova školska godina početak nove historije za libijske đake

FENA
Više od milion đaka u Libiji počelo je novu školsku godinu sa novim nastavnim programom i novim udžbenicima historije, u kojima više neće biti isticani uspjesi Muamera Gadafija, a kritikovana "fašistička" Italija, "cionističke" SAD i "đavolski" Zapad, saopćili su libijski zvaničnici.

"Umjesto da uče izmišljenu Gadafijevu historiju, mi ćemo im pružiti pravu historiju našeg naroda", izjavio je na konferenciji za novinare u Tripoliju ministar obrazovanja Sulejman al-Sahli, a prenio AP.

U novom materijalu naći će se trobojka pobunjeničkog pokreta, kao i historija revolucije, rekao je al-Sahli.

Predmet "Politička svijest" o Gadafijevom viđenju socijalizma bit će zamijenjen predmetom "Nacionalna svijest", gdje će đaci učiti o patriotizmu i osnovama demokratije.

Al-Sahli je rekao da je Libija naručila štampanje 35 miliona novih udžbenika u Tunisu, ali da je do sada distribuirano samo oko milion, pošto su zatvaranje granice i štrajkovi kamiondžija i lučkih radnika onemogućili njihovo dopremanje.

Ministar obrazovanja je također rekao da su mnoge škole u Libiji oštećene u borbama, dok je više od desetak u potpunosti uništeno.