Svijet
0

Nova rezolucija Vijeća sigurnosti za Kosovo

FENA
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izrazio je u utorak u Berlinu uvjerenje da će Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donijeti novu rezoluciju koja će biti osnova budućeg statusa Kosova, kao i da Rusija neće upotrijebiti veto.

"Nemam razloga da mislim da članovi Vijeća sigurnosti neće doći do saglasnosti poslije rasprave. Ne mogu da govorim u ime ruskog predsjednika Putina, ali sam siguran da će u trenutku kada bude došlo do usvajanja rezolucije u Vijeća sigurnosti Rusija ispoljiti odgovornost", rekao je Solana.

Dodao je da "ne može da se sjeti da je u novije vreme bilo primjena prava na veto u Vijeću sigurnosti", javio je radio Glas Amerike.

Solana je u Berlinu učestvovao na sastanku šefova vanjskopolitičkih odbora parlamenata zemalja EU, kao i zemalja koje imaju status kandidata ili na njega čekaju.

"Broj rezolucije koja se primjenjuje na Kosovu je 1244. Moramo da imamo novu rezoluciju koja će nju zamijeniti. Ne može doći do promjena ukoliko nema nove rezolucije. Zato je ona neophodna, i to treba da bude jasno", rekao je Solana poslije sastanka održanog u Bundestagu.

Visoki predstavnik EU nije želio da odgovori na pitanje da li će nova rezolucija Vijeća sigurnosti o statusu Kosova moći da bude donesena do marta ili aprila, ali je ocijenio da bi bilo dobro "ukoliko bi se ovaj proces završio do ljeta".

Solana je prenio i da mu je predsjednik Srbije Boris Tadić rekao da je spreman da prisustvuje sastanku predstavnika Beograda i Prištine visokog ranga koji treba da se održi 10. marta u Beču.