Prijedlog vodećeg akademika
0

Nova nacionalna zastava koja predstavlja raznolikost Australije

SRNA
Vodeći australijski akademik John Blaxland predložio je novu nacionalnu zastavu koja predstavlja raznolikost Australije.

On je izrazio uvjerenje da je postojanje tri zvanične zastave u Australiji - nacionalne, aboridžinske i Ostrvljana Toresovog moreuza - nezgrapno, ali da ih njegov modele objedinjuje.

Blaxland koji je prijedlog obrazložio danas, na Nacionalni dan Australije, naveo je da zvijezda u lijevom dijelu zastave, koja ima sedam krakova simboliše šest država i prekomorske teritorije, a sadrži 250 tačaka, čime se priznaje 250 domorodačkih jezika.

Na zastavi je predstavljen i crveni bumerang, osim tankog bijelog pojasa i plavog polja, a taj izbor boja ukazuje na britansko nasljeđe.

Na ostatku zastave je sazviježđe Južni krst, koje se nalazi i na sadašnjoj zastavi, sa zvijezdama u nacionalnim bojama zelene i zlatne.

Crveni, žuti i crni dio označava boje aboridžinske zastave, dok plava i zelena sa desne strane odaje počast zastavi Ostrvljana Toresovog moreuza.

Australija priznaje kraljicu Elizabetu Drugu za šefa država, ali ima punu političku nezavisnost od Velike Britanije.

Prisustvo britanske na trenutnoj australijskoj zastavi mnogi Australijanci smatraju nepodesnim zbog sve slabijih veza sa Britanijom.