Svijet
0

Nova glavobolja za nacionalni ponos Britanaca

SRNA
Britanci će "od kolijevke, pa do groba" biti obilježeni kao evropski državljani nakon što EU uvede sopstvene izvode iz matične knjige rođenih, vjenčanih i umrlih, upozorili su danas zvaničnici iz britanske vlade.

Zvaničnik Eric Pickles izrazio je bojazan da bi, prema novim regulativama, u narednih tri godine zastava EU mogla zamijeniti kraljevski grb na svim zvaničnim dokumentima.

Vlada je saopćila da je nemoćna u zaustavljanju uvođenja ove formalnosti, jer je ona u skladu sa Lisabonskim ugovorom.

"Od kolijevke pa do groba, Britanci će biti pod zastavom EU, pošto Brisel počinje da se miješa u rođenje, smrt i brak. Ovaj nametnuti evropski zakon je agresivna propagandna kampanja da se primoraju vijeća i državne institucije da u svakoj prilici izlože zastavu EU", tvrdi Pickles.

EU insistira na tome da je izgled dokumenata stvar izbora, ali Pickles smatra da će ipak obilježje EU postati obavezno i na dokumentima Britanaca.

On je dao primjer vozačkih dozvola. Širom Evrope je 1991. godine dato odobrenje da zastava EU bude na tom dokumentu, a poslije pet godina to je postalo obavezno.

Dokumenti koji su opisani kao "standardni višejezični formulari" biće od naredne godine predstavljeni širom EU. Imat će istu važnost kao i zvanična britanska dokumenta, ali će moći biti upotrijebljena u svakoj od članica.

Evropska komisija je saopštila da je inicijativa dio planova da se "evropskom projektu da "nova politička dimenzija".

Evropski komesar za pravosuđe Vivien Reding istakla je da su mjere namijenjene za smanjenje birokratskih ograničenja.

"Kada odete u inostranstvo, morate proći skupe formalnosti kako bi bila utvrđena punovažnost izvoda iz matične knjige rođenih ili jednostavna upotreba poslovnih dokumenata vam zadaje glavobolju. Evropska komisija je djelovala kako bi pojednostavila život ljudi i kompanija kada primjenjuju svoje pravo na slobodno kretanje u EU", kategorična je Reding.